Sofija Grmuša : Da, zahtjevam krivično gonjenje policijskih službenika

Danas je u Okružnom javnom tužilaštvu saslušana aktivistica neformalne grupe Pravda za Davida i predsjednik  Udruženja građana "Put Pravde" , Sofija Grmuša. U objavi koju je nakon izlaska iz Tužilaštva postavila na svom Facebook profilu, Sofija je izjavila da je njeno saslušavanje trajalo 1h i 20 minuta.

U dijelu teksta zapisnika sa saslušanja koji je Sofija objavila na svom profilu , stoji njena završna izjava da traži krivično gonjenje policajaca koji su je 30.12.2018. oko 23h45' neosnovano lišili slobode. 

FB IMG 1613651529533

Foto : Facebook

Kako je u svojoj završnoj riječi Grmuša istakla, smatra da su policijski službenici te večeri imali unaprijed napravljen spisak sa imenima određenih pripadnika neformalne grupe Pravda za Davida, po kojem su te noći i vršili hapšenja, bez obzira na to što se ljudi uopšte nisu ni nalazili na Trgu.

Ovu njenu sumnju je podržao i Ozren Perduv u izjavi za medije koju je dao nakon saslušavanja svjedoka u Tužilaštvu. I svi ostali saslušani svjedoci su kao i Grmuša tražili krivično gonjenje imenovanih, ali i drugih policajaca koji su te noći učestvovali u progonu i hapšenju građana. Kako je Perduv u izjavi istakao, najodgovornijim za sva ova dešavanja smatra ministra Lukača i Tužilaštvo, prvenstveno na tužioca Vreću, za koga ističe da od početka opstruiše istragu ubistva Davida Dragičevića. 

Autor :  SLOBODNA RIJEČ