BUKA RADIO: Veterani rata u BiH protiv govora mržnje

“Imali smo slučajeva da nam mladi dolaze sa narativima sa kojima su odrasli, spremni da sutra odu u rat, ali nakon naših ispovIjesti, shvate koliki je besmisao rata.".

Iako je od rata u Bosni i Hercegovini proteklo više od 25 godine, ratne tematike i govor mržnje još uvijek nisu napustili našu svakodnevnicu. O sukobima, mržnji i podjelama se i danas priča kao da je rat bio juče. Šta o govoru mržnje danas misle veterani iz tri vojske koje su ratovale u BiH od 1992. do 1995. godine? Da li ga i sami doživljavaju, jer je danas njihova misija pomirenje, dijalog i ukazivanje na svu tragediju koju jedan rat donosi, ne samo pojedincima, već i kompletnom društvu.

Ova pitanja postavili smo trojici veterana okupljenim u Udruženju “Pravi požar”- Franji Blaževiću, Jasminu Asmanagiću i Borislavu Pavloviću tokom dijaloške radionice organizovane u martu u Banjaluci.

Mladi koji su prisustvovali dijaloškoj radionici u Banjaluci imali su mnogo pitanja, od toga ko je prvi počeo rat, koliku kivicu u cijeloj priči snose mediji i strani faktori, koliko je ideja bratstva i jedinstva bila stvarna ili je bila nametnuta, da li je i u ratu bilo povlaštenih, da li su veterani pomireni…

Nekada su ove radionice, kaže nam predsjednik Udruženja Pravi požar, Spasoje  Kulaga, jedinstvena prilika mladim ljudima da razgovaraju o temama o kojima se u njihovim porodicama ne govori ili čak da vide čovjeka učesnika rata koji ne pripada njihovoj etničkoj grupi ili nije iz zajednice u kojoj on živi.

"Imali smo slučajeva da nam mladi dolaze sa narativima sa kojima su odrasli, spremni da sutra odu u rat, ali nakon naših ispovijesti, shvate koliki je besmisao rata. Imamo naravno i ljude na čije mišljenje je nemoguće uticati i oni će uvijek naći načina da ovo ne prihvate”, priča za BUKU Kulaga.

Poslušajte 6. radijsku emisiju magazina Buka sa veteranima rata u BiH snimljenu u okviru kampanje protiv govora mržnje: LINK 

Izvor: BUKA