Protesti, politika, spinovi i društvene mreže!

Dok su nezadovoljni ugostitelji, škole sporta i fitnes instruktori digli svoj glas zbog nelogičnih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u pozadini se vodio rovovski rat po društvenim mrežama.

Nekoliko stotina banjalučkih ugostitelja demonstrirali su u centru Banjaluke, u blizini Palate Republike Srpske, protestujući što je ublažavanjem mjera u Republici Srpskoj dozvoljen rad tržnih centara, a njima samo bašte na otvorenom.

IMG 20210405 170900  slika 2

 

Ugostitelji su poručili da se ne mogu zadovoljiti samo otvorenim baštama, te su iznijeli čitav niz zahtjeva Vladi RS, od koje traže isplatu minimalnih plata za mart, kao i uplatu poreza i doprinosa za mart i april za sve oštećene u ugostiteljstvu.

Nosili su transparente sa ispisanim zahtjevima i uzvikivali "Hoćemo da radimo".

Jedan od zahtjeva je i da se ne ograničava radno vrijeme, te da se porez na dodatnu vrijednost (PDV) smanji na 10 odsto u ugostiteljstvu i turizmu. Zahtijevaju i da nema ograničenja radnog vremena, te da se ugostiteljima električna energija više ne obračunava kao industrijska struja, već po tarifi za domaćinstva.

Oni podsjećaju koliki su gubici u poslovanju zbog zabrane rada iako su se strogo pridržavali propisanih epidemioloških mjera.

Takođe su istakli da je preko 30 hiljada radnika ostalo bez posla, tvrdeći da je za takvu situaciju odgovorna i Vlada koja nije na adekvatan način pomogla ugostiteljstvu i turizmu.

01013858   slika 3

“Krizni štab već godinu dana donosi nelogične mjere, mjere koje više ničiji budžet ne može da izdrži i mjere koje popuštaju usljed pritisaka, a ne usljed pada broja zaraženih. Mi smo zbunjeni, ovo je dokaz da se mjere donose bez redoslijeda", rekao je na konferenciji za novinare prije protesta Miloš Stanišić iz Upravnog odbora Udruženja ugostitelja “Horeca”.

Ugostitelji i frizeri iz Banjaluke i drugih gradova u RS protiv mjera zatvaranja demonstracije su održali i 22. marta u blizini Palate RS protiv novih mjera zatvaranja.

I na tim protestima zatražena je pomoć od institucija kako bi ugroženi preduzetnici prebrodili krizu.

Protesti su uslijedili dan nakon što je Republički štab za vanredne situacije RS odlučio da pooštri mjere, te na sedam dana uvede restrikcije kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom.

Zatvoreni su ugostiteljski objekti, frizerski saloni, tržni centri i škole.

Na sastanku predstavnika Vlade RS i Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca” 26. marta u Banjaluci, dogovoreno je da će svim radnicima kojima je u martu ove godine onemogućen rad zbog primjene oštrijih mjera biti isplaćeni porezi i doprinosi, u skladu sa njihovom poreskom prijavom.

No ugostitelji nisu bili zadovoljni tim dogovorom, jer im, kako kažu Vlada nije ispunila obećanje da će biti dozvoljen rad ugostiteljskim objektima još 29. marta.

slika 1 slika 5

Izražvanje nezadovoljstva radom institucija izlaskom na ulicu je legitiman način u demokratski uređenim zemljama i iz svega ovoga navedenog u tekstu tako izgleda da je i kod nas. Međutim odvlačenje pažnje sa suštine problema je izgleda zadatak armije pristalica onih koji ne mogu da izađu u susret ugostiteljima i drugima koji su u problemu zbog donesenih mjera. Duboko smo podjeljeno društvo po više osnova i to vjerski , nacionalno i politički. Politička podjela je nekako i najprljavija sa primjesom manipulacije. laži i prevara.

WhatsApp Image 2021 04 06 at 09.47.25 WhatsApp Image 2021 04 06 at 10.08.46

Umjesto da se Vlada RS kao i političari bave rješavanjem problema oni preko svojih medija i omladinaca na perfidan način po društvenim mrežama odvlače oči javnosti sa suštine problema. Tako imamo da je bitnije odakle je predstvnik udruženja koje je organizovalo protest ili ko se s nekim polituičarem slika na protestu. Sve više možemo od strane vlasti čuti kako je neki problem ispolitizovan jer se oni koji imaju probleme okrenu opoziciji. Kod nas je politika svuda i o svemu odlučuje i onda je sasvim logično, ako imamo problem i dvije strane koje bi mogle problem riješiti da se okrećemo onima za koje smatramo da to mogu. Ako nas jedna strana slaže i prevari šta ima loše u tome da se okrenemo nekoj drugoj u našoj borbi.Problem u tome vide samo oni koji se boje gubitka udobnih fotelja i beneficija koje one donose.

 

Slobodna riječ