BORBA ZA ŽIVOT Građani na ulicama Sarajeva: Fadile tvoj humor ubija... Bujrum Srbijanci na hurme

Danas je na ulice Sarajeva izašlo oko 3 500 građanki i građana i još oko 450 njih u automobilima, kako bi iskazali nezadovoljstvo prema državnoj i federalnoj vlasti.

Protesti simboličnog naziva Borba za život,  protiv bh. političara koji se smatraju odgovornim za kašnjenje sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa počeli su okupljanjem ispred Zemaljskog muzeja, odakle su se nastavili do Parlamenta Bosne i Hercegovine i zgrade Vlade Federacije. Neki od transparenata koje su nosili ogorčeni građani i građanke bili su: Fadile tvoj humor ubija, I da se Fadil makne iz kuhinje, Samo idite, odmah, Bujrum Srbijanci na hurme, Igrate se države? Game over i mnogi drugi. Nakon što su stigli ispred Vlade Federacije BiH, demonstranti su skandirali Fadile lopove, Izlazite napolje, Odlazite, paraziti… 

Ovo su bili vrlo civilizirani i mirni protesti. Vidjeli smo da se može, kada se građanski organiziramo. Ako bismo usporedile ove proteste koji su inicirani od strane šest žena sa stranačkim skupovima gdje stranka ima novac, infrastrukturu i mnogo toga, kao organizatorica s ponosom mogu reći da se trebaju ugledati na nas. Zahtjeve koje smo uputile institucijama naše države ispisale smo na transparente, nije bilo razglasa zbog naših najbližih i najmilijih koje gubimo svakodnevno zbog koronavirusa i nepostojanja vakcina. Sve ove žrtve su za nadležne samo broj. Hvala volonterima, redarima, kolegicama sa kojima sam organizovala proteste i građankama i građanima na ovolikom odzivu.- za Magazin BUKA kaže Maja Gasal, jedna od organizatorica protesta.

Na protestima su zatražene ostavke kompletne federalne vlade, kao i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zbog i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH. Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana. Nezadovoljni građani su pozvali  sugrađane iz drugih dijelova naše zemlje da na ulicama iskažu nezadovoljstvo, jer bh. političare nije briga za živote ljudi, no su im važni samo interesi.

Presretna sam i ponosna na Sarajevo koje je pokazalo da nije mrtvo i da ima života u ovom gradu, a s druge strane pretužna što je preko tri hiljade ljudi morali izaći na ulice da traži osnovno ljudsko pravo- pravo na život. – govori Aida Feraget.

Proteste je organizovalo šest žena, bh. aktivistkinja za ljudska prava, koje su se okupile oko zajedničkog interesa i individualne potrebe za pravdom, a datum koji su organizratorice izabrale za održavanje protesta simboličan je, jer se danas obilježava Dan Grada Sarajeva. Na današnji dan, BiH je u Drugom svjetskom ratu oslobođena jednih fašista, a vrijeme je, kako kažu organizatorice, da se oslobodimo i onih drugih.
Protesti su održani u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Mi smo predzadovoljne odzivom, a prije svega načinom kako s se odvijali današnji  protesti. Građani su izašli mirno, dostojanstveno u mnogo većem broju neko što smo očekivale i pokazale smo da ovaj narod ima kičmu i da se ne mogu tek tako igrati sa našim životima. Ono što nam je najbitnije jeste da je protest prošao bez incidenata, držeći se propisanih mjera i da su građani kazali svoje- kaže Nejra Latić Hulišić, jedna od organizatorica protesta.

Izvor: BUKA