Tužilaštvo neće sprovoditi istragu protiv policajaca

Okružni tužilac Aleksandar Simonović donio je naredbu o obustavi istrage protiv policijskih službenika Policijske uprave Banjaluka protiv kojih su Sofija Grmuša i Aleksandra Vranješ iz neformalne grupe “Pravda za Davida” podnijele krivičnu prijavu zbog krivičnog djela “Povreda ravnopravnosti građana”.

Grmuša i Ninić Vranješ su krivičnu prijavu protiv policajaca podnijele jer su ih policajci bez vidnog razloga otjerali sa javne klupe na trgu Krajine u novembru 2019. godine. Njih dvije su zbog istog postupanja banjalučke policije podnijele tužbu banjalučkom Osnovnom sudu protiv MUP-a Republike Srpske zbog diskriminacije a Osnovni sud je u decembru 2020. godine donio presudu u njihovu korist kojom je zaključio da je policija diskriminisala građane nedozvoljavajući im korištenje javnih površina u gradu. Zanimljivo je da je i pored te presude Osnovnog suda, tužilac Simonović odlučio da donese naredbu o nesprovođenju istrage protiv policajaca.

U naredbi o nesprovođenju istrage navodi se izjava policajca Miše Volfa kojom on navodi da spornog dana nije prilazio Sofiji Grmuši i Aleksandri Ninić Vranješ.

“Snimak koji postoji i koji je priložen kao dokaz govori upravo suprotno! Mišo Volf je prišao Sofiji i Aleksandri i naredio im da se raziđu iako su u tom trenutku same sjedile na klupi u centru grada. I više je nego jasno da je Mišo Volf dao netačnu, tj. lažnu izjavu o neprilaženju Sofiji i Aleksandri. U tom periodu spontana okupljanja građana iz “Pravde za Davida” trajala su u parkiću pored Hrama Hrista Spasitelja. Trg je građanima bio zabranjen od kraja 2018. godine. Jedina uloga koju je policija imala na Trgu Krajine jeste bila da rastjera bilo koga ko bi se eventualno pojavio na Trgu Krajine, a koga prepoznaju kao člana Pravde za Davida”, saopštili su iz “Pravde za Davida”.

Oni su objavili i snimak koji, kako tvrde, dokazuje to da je policijski službenik slagao u svojoj izjavi tužilaštvu jer se vidi kako upravo on prilazi i tjera sa javne klupe Sofiju Grmuša i Aleksandru Ninić Vranješ.

Grmuša i Ninić Vranješ će, najavljeno je, na ovakvu odluku tužioca Aleksandra Simonovića podnijeti prigovor glavnom okružnom tužiocu Zoranu Bulatoviću. Protiv tužioca Simonovića aktivisti “Pravde za Davida”, zbog nepostupanja po krivičnoj prijavi protiv policajaca, podnijeli su pritužbu Kancelariji disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Izvor : GERILA info