Pozovi 1414 za Mirjanin život

Već više od mjesec dana traje akcija prikupljanja novčanih sredstava za samohranu majku iz Banja Luke, Mirjanu Jojić. Od 01.07.2021. aktivan je i humanitarni broj 1414 putem kojeg građani pozivom mogu donirati 1 KM. Mjesec se bliži kraju ,ali prema izvještajima koje je napravio M:tel, Mirjana je još daleko od svog cilja.

Za Mirajnino liječenje u Turskoj potrebno je oko 30 000 eura. I pored uključivanja u akciju velikog broja građana, kako iz BiH tako i iz inostranstva, Mirjana još uvijek nema dovoljno sredstava da bi uspjela da realizuje svoj odlazak i liječenje u Turskoj. 

Građani koji su uključeni u akciju, svakodnevno apeluju putem društvenih mreža i mole svoje sugrađane da porže Mirjanu u ovoj njenoj borbi. 

Nedavno je na svom profilu molbu građanima uputila i Mirjanina 15-godišnja kćerka Anđela , koju u potpunosti prenosimo.

FB IMG 1626778784018

Foto : Facebook

Do sada se nisam oglasavala ali sada je situacija alarmantna.
Iz ugla mene, petnaestogodisnjeg djeteta, koje se svaki dan pita da li ce majka docekati moju 18. godinu, moj prvi posao, upis na fakultet, vjencanje, djecu i sve sto svako dijete zasluzuje da dozivi i da pri tom roditelj bude uz njega. 
Moj tata nije tu za mene, bar ne kako bi trebao biti, te je mama jedina osoba koja prati sve sto mi se desava, upis u skolu, prvu jedinicu, plakanje zbog momka, svaki moj rodjendan. ONA je bila tu, niko drugi!!
Sve je, kao sto znate, pocelo 2015. godine.
Imala sam tada 10 godina i nisam bila svjesna sta se desava, zivot joj je visio o koncu, a ja sam vodila bezbrizan zivot malog djeteta.
Izljecila se,borila se, nisam ni primjetila (sem opadanja kose kojeg takodje nisam bila svjesna) 
Onda je usledio šok kako za nju tako i za mene, 2019. godina,sjecam se scene, u bolnici smo i procitan joj je nalaz, njen vrisak, znala sam sta je. Upravo sada dok pisem ovo sam zastala da se isplacem.
Jako je tesko biti tinejdzerka zeljna svega, a da pri tom znas da ne mozes sve u potpunosti dobiti, sram je piatati bolesnu majku za novac za izlazak, sram je pitati za novi telefon ili patike kada znas da je njoj potrebnije.
Tesko je gledati majku koja svaki dan ustaje pod mukom i govori kako ne moze da spava, tesko je cuti da joj treba pomoc da skine majicu sto bi svaki covjek trebao sam.
Previjam joj ruku po deseti put u danu i razmisljam hoce li kraj ovome da mogu ponovo sa svojom majkom sjesti popiti kafu, pricati o momku koji mi se svidja, da mogu otici negdje na more, ipak nismo bile duzi niz godina. Da odemo setati sa nasim psom bez da cujem njeno povremeno uzdisanje zbog tezine koju nosi.
Ako je meni ovako tesko, ne mogu ni zamisliti kako je tek njoj ili bilo kome ko se bori sa bolesti.
Za 2 mjeseca mi je 16. rodjendan, najveca zelja trenutno mi je da se izljeci do tada, da mozemo zajedno da ga proslavimo.
Zato ljudi, molim vas, ne cekajte sutra, ne cekajte kasnije, pozovite 1414 ima jako malo vremena.
Ako je neko u mogucnosti da uplati i na racun, sto vise to bolje.
Sutra, prekosutra se to moze desiti i vama, a vjerujem da svako od vas zeli da sto vise provede vremena sa svojom djecom, porodicom, bracom, roditeljima.
Ne dozvolite da nam moja majka isklizne, vjerujem da se moze skupiti, nije to veliki novac. Vama marka,dvije ili 10 ne znaci nista,a nama svaka marka znaci. Meni svaka marka znaci. Jer ne mogu ostati bez nje, ne zelim da se njen mlad zivot ovako ugasi.
 
Zelim da se ovaj moj djecji osmijeh vrati, vrijeme je, a vremena je malo. ❤❤❤
Brojni humanisti i sportisti uključili su se u ovu akciju, a mi molimo sve vas da pozovete do kraja mjeseca 1414 i pomognete kako Mirjani , tako i maloj Anđeli, da zajedno dočekaju još puno sretnih momenata u životu.
 
Autor : SLOBODNA RIJEČ