FOTO: Izgradnja nove garaže ugrožava parkinge i puteve oko UKC RS, trotoari neprohodni, nema dodatne signalizacije

Tragom poruke i fotografije koju nam je poslao jedan od čitalaca portala Gerila.info o stanju parkinga, pa i puteva oko Univerzitetsko kliničkog centra Repubike Srpske, a koji je prema riječima našeg čitaoca u katastrofalnom stanju, otišli smo da obiđemo trenutno stanje oko najveće medicinske ustanove u RS.

FB

Slika čitaoca Gerile

Ekipa portala Gerila.info obišla je jutros gradilište, ali i sami parking kod Klinike za ginekologiju i akušerstvo, dok je prvi parking ispred centralne zgrade UKC, sa desne strane, zatvoren i vidno oštećen i/ili se pristupilo njegovom planskom rušenju. Na fotografiji koju nam je poslao naš čitalac vidi se da je na tom dijelu parkin napukao i propao, ali je već jutros taj dio planski srušen ili urušen.

Ono što je primjetno je da se put između centralne zgrade UKC i Klinike za ginekologiju i akušerstvo deformisao i polomio na nekoliko mjesta, pa tako kod kioska pred Ginekologijom imate “rolerkoster” a da pri tom nije postavljeno nikakvo upozorenje za vozače da smanje brzinu.

Parking je sada u još kritičnijem stanju jer oko UKC više uopšte nema skoro ni metra slobodnog za pješake na trotoarima. Štaviše, trotoar ispred centralne zgrade UKC se prolomio na dijelu na kojem je vidan rascjep, vjerovatno je prethodno krpljen katranom, i to najvjerovatnije u trenutku kada je auto koje smo tu zatekli prelazilo preko tog dijela.

Pitanja o stanju parkinga koji se koriste, eventualnoj ugroženosti objekata u krugu UKC Banjaluka, ali i stanju puteva koji su, očigledno, ugroženi izgradnjom nove parking garaže poslali prema UKC RS, Marković invest RS d.o.o. iz Laktaša koji su izvođači radova, Republičkoj direkciji za obnovu i izgradnju koja je Nadzor projekta, ali i Putevima RS.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, na video objavljenom na zvaničnom sajtu UKC RS 2.juna 2020.godine je najavio da će cijeli projekat biti gotov u roku od dvije godine, a to se, kao što možemo svjedočiti, nije dogodilo. Najavljena investicija će koštati oko 35 miliona KM, a što je odmah izazvalo negativnu reakciju javnosti. Ipak, sa radovima se počelo, bez obzira na apele Banjalučana da gradnja garaže na Paprikovcu može pokrenuti klizište i napraviti više štete nego koristi.

“Plan i projekat izgradnje ove garaže je urađen i sve bi trebalo da budu gotova za dvije godine po sistemu „ključ u ruke“ bez mogućnosti probijanja finansijske konstrukcije”, rekao je Đajić tada.

Izvor : GERILA.info