Roditelji: Ne damo da politika bude iznad struke!

Nakon što je Školski odbor izabrao novu učiteljicu u jeku kovida i onlajn nastave, a prije izlaska inspekcije na lice mesta, uz obrazloženje Inspektorata da nisu izašli zbog širenja pandemije, roditelji učenika III5 Osnovne škole “Sveti Sava” u Bijeljini odlučili su da od ponedjeljka ne šalju djecu u školske klupe.

Na sjednici Školskog odbora, na kojoj je prisustvovala i Darja Jovanović, član Školskog odbora i predstavnik roditelja III5 Osnovne škole "Sveti Sava" u Bijeljini, odlučeno je da je komisija za prijem nove učiteljice uradila sve po protokolu, da je bodovanje dobro urađeno i da su žalbe stare učiteljice neosnovane i samim tim odbijene. Roditelji tvrde drugačije.

“Mi smo se direktoru škole Đorđu Mirkoviću obratili krajem avgusta, jer smo znali da učiteljici ističe ugovor, da dolazi nova učiteljica i on je nama rekao da je nova učiteljica primljena, i da je stranka učinila svoje", kaže  Darja Jovanović, predstavnik roditelja odjeljena III5 O.Š. “Sveti Sava.

Ona je postavila  pitanje kako je, kad je konkurs raspisan 23. septembra, a bodovanje je bilo 8.oktobra, znao direktor koja će učiteljica biti primljena, ako testiranje nije završeno.

Roditelji zahtijevaju od ministra prosvjete Natalije Trivić da poništi konkurs i da raspiše novi konkurs, s tim da komisija bude regularna i nezavisna od škola.

"Mi, roditelji imamo informacije da je direktno neko iz redova Ministarstva prosvjete uputio da nova učiteljica dođe na mjesto naše učiteljice, iz ličnih i stranačkih interesa, mi ne ulazimo”, rekla je Darja Jovanović, predstavnik roditelja odjeljena III5 O.Š. “Sveti Sava.

Zbog svega ovoga, roditelji kažu da u ponedjeljak neće poslati svoju djecu u školu.

"Većina roditelji vjerovatno neće pustiti djecu u školu. Mi tražimo neko rješenje za našu djecu. Mi tražimo objašnjenje gdje je naša peticija predata 26. avgusta, koja je završila u kanti za smeće, a već tad nam je rečeno, da se to završava nekim linijama, da su to drugi interesi”, istakla je Zdravka Bošković, roditelj jedne od učenice odjeljenja III5.

Danijela Radosavljević, majka dječaka sa posebnim potrebama kaže da će u vrijeme korone, maski, distanci, promjena učiteljice biti uznemirujući udarac za njeno dijete i pita se kako će on u školu da krene s novom učiteljicom. Smatra da će mu teško pasti, kao i njoj, pogotovo u vrijeme maski i svega, što je za njega, kako kaže, previše.

Pozvali smo i direktora O.Š. “Sveti Sava” da bi se čula druga strana priče, ali nije imao komentar.

“Nema potrebe , nek kažu šta hoće, ima inspekcija, ima sud. Apsolutno me ne interesuje šta su rekli, ja sam rekao svoje”, kaže direktor O.Š. “Sveti Sava” Đorđe Mirković.

Ko štiti našu djecu, pitaju se roditelji. Mi samo tražimo da neko u ovom sistemu zaštiti prava i interese naše djece, ističu roditelji.

Izvor : RTV BN