Katastrofalna istraga banjalučke policije amnestirala serijskog lopova

Osnovni sud u Banjaluci odbio je da raspiše potjernicu za serijskim lopovom Apostolom Benedevskim iz Sjeverne Makedonije koji je uhapšen u decembru prošle godine zbog pljački više od 20 stanova u Banjaluci, potvrđeno je za Gerilu.info.

Naime, nakon hapšenja Benedevski je priznao sve pljačke u kojima je ukradeno više od 100.000 maraka, ali osim priznanja serijskog lopova, nije prikupljen nijedan drugi materijalni dokaz, a što je potvrdio i Osnovni sud u Banjaluci u svom odgovoru na naš upit.

Niko ne zna gdje je serijski lopov sada

Ono što je najgore u konkretnom slučaju jeste da nakon hapšenja, Benedevski nije proslijeđen banjalučkom tužilaštvu, niti je zatraženo njegovo pritvaranje, već je predan Službi za poslove sa strancima koja mu je izrekla mjeru protjerivanja iz BiH.

Međutim, ne postoji zvaničan podatak o izlasku Benedevskog van BiH, a bezbjednosne službe uopšte ne znaju gdje se sada ovaj serijski lopov nalazi.

Kako bi ispravili katastrofalan propust policije, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je zatražilo određivanje pritvora, te raspisivanje međunarodne potjernice za državljanom Sjeverne Makedonije, ali je sud to odbio, jer nije dostavljen nijedan dokaz koji bi obrazložio raspisivanje pomenute potjernice.

Zanimljivo je da se u zahtjevu za određivanjem pritvora i raspisivanjem potjernice spominje i ime saučesnika Benedevskog, izvjesnog Kire Ivanovskog.

-Sve što je Benedevski priznao u banjalučkoj policiji ne vrijedi, jer su priznanja data bez prisustva advokata. Pitanje je šta će biti uopšte sa ovim slučajem– objasnio je ranije naš izvor iz banjalučkog tužilaštva.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka potvrdili su informaciju da je zatraženo raspisivanje potjernice, te da je upućena I žalba na odluku suda.

-Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka stavio je prijedlog Osnovnom sudu u Banjoj Luci za određivanjem mjere pritvora i raspisivanje potjernice prema osumnjičenim: Benedevski Apostol i Ivanovski Kire. Osnovni sud u Banjaluci je rješenjem odbio prijedlog Tužilaštva. Na doneseno rješenje od strane Suda, Tužilaštvo je blagovremeno izjavilo žalbu  vijeću Osnovnog suda u Banja Luci, i u toku je postupak po žalbi- naveli su iz banjalučkog Tužilaštva.

Nije dostavljen nijedan dokaz

Osnovni sud u Banjaluci je u odgovoru detaljno obrazložio zašto je odbio raspisivanje potjernice za državljanima Sjeverne Makedonije.

-Izvršenom provjerom kroz CMS sistem (Sistem za automatsko upravljanje predmetima) utvrdili smo da je ovaj sud donio rješenje od 16.10.2020. godine, kojim se odbija kao neosnovan prijedlog za određivanje pritvora Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka prema osumnjičenim Bendevski Apostolu i Ivanovski Kire, te da je ovo rješenje nakon uložene žalbe tužilaštva potvrđeno rješenjem krivičnog vijeća  od 26.10.2020. godine, a iz razloga što  tužilac uz prijedlog za određivanje pritvora nije dostavio sudu dokaze (osim Naredbe o sprovođenju istrage  od 28.01.2020. godine i Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu broj KU-1019/19 od 12.12.2019. godine, izdatom od MUP RS Policijska uprava Banja Luka, Sektor kriminalističke policije) koji bi potvrđivali navode iz Prijedloga o opravdanosti određivanja pritvora, a takođe ni dokaze iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela za koja se terete– istakli su iz banjalučkog Osnovnog suda.

Podsjećaju da je Bendevski bio lišen slobode od strane MUP-a Kantona Sarajevo, te je predan službenim licima MUP-a RS, Policijske uprave Banjaluka  6. decembra 2019. godine, kada mu je isti dan izdana potvrda o otpustu lica lišenog slobode.

-Osumnjičeni Benedevski Apostol predan je Službi za poslove sa strancima, Terenski ured Banjaluka, gdje mu je ovaj organ dana 6.12.2019. godine  izdao Rješenje kojim se otkazuje pravo na bezvizni boravak  u BIH i izriče mjera protjerivanja iz BIH, a takođe je osumnjičeni Bendevski Apostol bio ispitan od strane pripadnika PU Banjaluka  na sve okolnosti izvršenja krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, ali takav zapisnik nije priložen u materijale za određivanje pritvora. Nadalje, naknadnim provjerama prelaska granice utvrđeno je da osumnjičeni nije evidentiran na izlasku iz BiH- naveli su iz Osnovnog suda Banjaluka.

Kada je u pitanju saučesnik Benedevskog, odnosno osumnjičeni Kiro Ivanovski, sudu takođe nije dostavljen niti jedan dokaz koji bi istog na bilo koji način dovodio u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, osim što se njegovo ime navodi u Izvještaju o počinjenom krivičnom djelu PU Banjaluka od 12. 12. 2019.godine.

-Iz svega navedenog proizlazi da su nejasni razlozi zbog kojih se traži određivanje pritvora prema ovim licima, prije svega iz razloga što je osumnjičeni  Apostol  Bendevski, nakon što je lišen slobode bio pušten od strane PU Banjaluka da bi se nakon pet mjeseci  tužilaštvo obratilo sudu sa predmetnim Zahtjevom pri čemu vezano za lice Kire Ivanovski sudu nije ponuđen niti jedan dokaz vezano za njegovo kretanje ili boravak u BiH, a niti bilo šta što bi upućivalo na njega kao mogućeg izvršioca krivičnih djela navedenih u Izvještaju policije  o počinjenom krivičnom djelu od 12. 12. 2019.godine. Kako nije ispunjen uslov koji se ogleda u postojanju osnovane sumnje da je neko lice izvršilo krivično djelo, sud je prijedlog tužilaštva, podnijetim nakon proteka nekoliko mjeseci, ocijenio kao neosnovan i isti odbio. U ovakvoj situaciji kada nisu ispunjeni uslovi za određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice, dakle policiji ostaje mogućnost raspisivanja policijske portage- objasnili su u banjalučkom Osnovnom sudu.

U pljačkama ukrao više od 100.000 maraka

Iz Policijske uprave Banjaluka nakon hapšenja Apostola Benedevskog u decembru prošle godine saopštili su da je Benedevski krivična djela činio od septembra 2017. godine.

Prema navodima iz Policijske uprave Banjaluka, materijalna šteta koju je tokom pljački napravio državljanin Sjeverne Makedonije procijenjena je na više od 100.000 maraka.

Utvrđeno je da je Benedevski na području ove policijske uprave pljačkao od septembra 2017. do novembra 2019. godine.

Ako je suditi prema navodima iz policije, Benedevski je tako pljačkao pune dvije godine dok za to vrijeme nije ni imao prijavljeno mjesto boravišta u BiH.

Iz Policijske uprave poslali su nam još ranije kratak dopis na naša pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Policijska uprava Banjaluka, protiv lica inicijala A.B. podnijela je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, te se shodno tome za više informacija možete obratiti Okružnom javnom tužilaštvu– navodi se u odgovoru.

Ipak, nisu nam odgovorili zašto su, kako tvrde naši izvori, osumnjičenog ispitivali bez prisustva advokata, kao ni zašto su Benedevskog predali u nadležnost Službe za poslove sa strancima.

Izvor : Gerila.info