Intervju : Ifet Feraget "Naša obaveza je da što prije očistimo društvo od korumpiranih političara"

Ifet Feraget- čovjek koji je postao simbol za pravnu borbu i časnost u Bosni i Hercegovini, razgovarao je sa nama o mnogim problemima u našem društvu, prvenstveno o pravosuđu, represiji, diskriminaciji i podršci koju ima od građana u svemu što čini za porodice Memić i Dragičević.

Građani koji su podrška porodici Memić od prvog dana njihove borbe za istinu vrlo dobro su upoznati o kakvoj veličini se radi kada se izgovori ime Ifeta Ferageta. Čovjek koji nije štedio ni sebe ni svoje znanje u pravnoj bitci koju i danas vodi, bez i malo razmišljanja odazvao se i na vapaj drugog oca koji je takođe izgubio dijete , Davora Dragičevića . Kroz zajedničku borbu sa ovim porodicama, njegov lik je postao sinonim za istinu i pravdu u Bosni i Hercegovini. Ali ta veličina čovjeka i profesionlaca, sa sobom nosi i ogromnu težinu , jer su istina i pravda u sistemu u kojem živimo zasigurno dve najopasnije riječi . Banjalučanin po rođenju, Sarajlija po mjestu stanovanja, do zadnjeg daha zalaže se za istinu o ubijenim mladićima Davidu iz Banja Luke i Dženanu iz Sarajeva. Most koji su izgradili likovi Davida i Dženana, zajedno sa likom Ifeta Ferageta, podjeća na Andrićevu Ćupriju, neuništivu vezu koju i pored svih "napora" vlasti u BiH nikada neće moći više pokidati.

Malo ko u Bosni i Hercegovini nije čuo za Vas i Vašu neiscrpnu borbu za porodice Memić i Dragičević. Vi ste osoba kojoj se divi svaki građanski aktivista u BiH, ali i ponos ste Vaše struke. Kako ste se odlučili da uđete u ovu neravnopravnu bitku za istinu , a protiv nepravde?

Zahvaljujem se građanima i medijima na ogromnoj podršci bez koje slučajeve Dženan Memić i David Dragičević nećemo moći dovesti do kraja. Ogromnu zahvalnost dugujemo udruženjima Pravda za Davida i Pravda za Dženana, koja svojom borbom dižu svijest građana i ukazuju na značaj borbe civilnog društva i građana u ostvarivanju ljudskih prava. Posebnu zahvalnost dugujemo njegovoj ekselenciji gospodinu Valentinu Inzku ali i gospodi iz Europske unije (izvještaj eksperta EU gospodina R. Pribea), iako je njihova podrška mogla biti konkretnija. Bez rasvjetljavanja ova dva očigledna ubistva nije moguće govoriti o vladavini prava, niti o demokratiji u BiH, niti o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU.Ovo jeste potpuno neravnopravna bitka ali borba za pravdu mora biti uporna i uporna i samo tako možemo doći do cilja. Oba slučaja sam preuzeo jer advokat mora služiti pravdi a poseban motiv je u tome što sam još uvijek revoltiran i šokiran što i pored takve snage dokaza u oba slučaja još uvijek nemamao adekvatnu istragu jer tužioci lažnim istragama pokušavaju da zataškaju ta dva očigledna ubistva a system još ne reaguje.

If i mu

Foto : N1

Da li ste nekada ranije , kroz slučajeve koje ste vodili pred sudovima, imali iskustvo sa ovako očiglednim zataškavnjima dokaza i prikrivanjem počinilaca?

Iako sam već odgovorio na Vaše pitanje moram reći da je zataškavanje ovako očiglednih ubistava nešto što se u iole uređenom pravnom sistemu ne može desiti. Zato ova dva slučaja na žalost pokazuju da u BiH ne postoji vladavina prava i to je ono što zabrinjava svakog građanina i to je osnovni razlog zašto BiH nakon pet godina od podnošenja aplikacije za članstvo u EU još uvijek nema šanse da niti da dobije kandidatski status. Na sceni imamo potpunu inertnost pravosudnog sistema.

Možete li nam reći dokle su ova dva slučaja trenutno stigla i ima li nade da će Pravda n kraju biti zadovoljena?

U oba slučaja i pored više nego jasnih dokaza da se radi o ubistvima još uvijek nije otvorena adekvatna istraga što pokazuje da pravosudni sistem u BiH ne funkcioniše. Međutim, nade da će pravda biti zadovoljena ima jer pravda jednostavno nema alternativu. Raniji komesar za proširenje Evropkse komisije g. Johanes Hahn je obećao da će komisija držati u fokusu oba ova slučaja. Borbu ćemo nastaviti i sasvim sigurno doći do cilja a cilj je uspostavljanje pravde i kažnjavanje svih onih koji su odgovorni za ova ubistva ali i svih tužilaca i pripadnika policije koji su na bilo koji način umješani u pokušaje zataškavanja ovih ubistava.

                                          ifet feraget

Vi ste rođeni u Banja Luci, a živite u Sarajevu, možemo reći da ste vi banjalučki Sarajlija. Ova borba dvije porodice je spojila neraskidivom vezom zjedništva i solidarnosti dva grada i ogromna je podrška i Vama i porodicama od strane građana Banja Luke i Sarajeva. Koliko Vama u Vašoj pravnoj borbi znači ta podrška i šta uopšte mislite o građanskom aktivizmu u BiH?

Svaka podrška koju dobijam od građana Banja Luke, Sarajeva i iz cijele BiH mi jako mnogo znači jer pokazuje građansku solidarnost i vjeru građana u samu ideju pravne države. Iako živim u Sarajevu koje volim moram reći da volim i svoju Banja Luku koju nosim u srcu.

Posmatrajući ponašanje vlasti u BiH prema građanskim aktivistma, nesporno je da postoji veliko narušavanje građanskih prava. Kako vi ,kao pravnik, gledate na to i da li ima ikakvog smisla u ovakvom sistemu da se građani žale sudovima za svoja prava?

U BiH je princip zabrane svake vrste diskriminacije, kako u Ustavu BiH tako i u Ustavima Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, uzdignut na tako visok nivo koji je teško pronaći bilo gdje u uporednom pravnom poretku u svijetu. Mogli bi smo reći čista idila, jedno savršeno stanje. Međutim, u stvarnosti je situacija potpuno drugačije jer se građanska prava masovno krše. To znači da građani moraju nastaviti borbu jer ustav je na njihovoj strani.

U toku Vaše brobe za porodice ubijenih Davida i Dženana, Vi ste imali priliku da razgovarate i sa brojnim predstavnicima međunarodne zajednice. Kakvo je Vaše mišljenje, da li zaista postoji istinska zainteresovnost međunrodne zajednice da se ova dva slučaja riješe i da se naprave prijeko potrebne reforme u našem pravosuđu?

Međunarodna zajednica je potpuno svjesna da je jedino rješenje za naše pravosuđe novi sastav VSTVa, novi Zakon o VSTV-u, izmjene postojećeg Zakona o krivičnom postupku u smislu poboljšavanja položaja oštećenog i, konačno, rješavanje slučajeva Memić i Dragičević, poslije kojih ništa više neće biti isto.

Da li smo donekle i sami krivi za sitaciju u kojoj se nalazimo i mi i naša zemlja?

Krivicu ne možemo izbjeći kao građani, jer demokratija podrazumijeva vlast koja mora funkcionisati u skladu sa zakonom, a u BiH vlast ne funkcioniše u skladu sa zakonom i zato građani moraju na izborima da kazne takvu vlast. Građani imaju pravo na pravosuđe koje će biti efikasno i kojem se može vjerovati.

Ukoliko bi se neko od aktivista odlučio da zatraži pravdu za svoja narušena građanska prava pred međunarodnim sudovima, da li bi ste pristli da bude dio jednog tkvog procesa?

Pravda pred međunarodnim sudovima podrazumijeva najprije iscrpljivanje pravnih lijekova pred domaćim pravnim institucijama. Obzirom na svoje brojne obaveze, uključujući i obaveze u predmetima David Dragičević i Dženan Memić, ipak očekujem da se mlađe kolege advokati uključe u ovu borbu a ja ću im se naći pri ruci.

                                                    memic feraget dragicevic

                                                   Foto : Fokus.ba

Da li smatrate da bi jedna takva presuda diskriminaciji i progonu mogla da bude pokretač promjena u našem sistemu, bar kada su u pitnju ljudska prava i slobode?

U BiH se ne provode presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu pa bilo kakva nova presuda sigurno neće biti prekretnica dok svi zajedno ne promjenimo klimu u društvu u smislu poštivanja zakona i sudskih presuda.

Obzirom da smo mi aktivistički portal i cilj nam je promocija građanskog aktivizma, ljudskih prava i sloboda, te istinskih načela demokratije, šta biste Vi poručili našim čitaocima za kraj ovog razgovora?

Meni su više puta rekli da se ubistva koja policija zataška, poput ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića, nikada ne rasvijetle, a ja sam uvijek odgovarao da tim vremenima mora jednom doći kraj. Kršenje zakona i proizvoljna primjena prava je praksa koja se desetljećima toleriše na ovim našim prostorima upravo zbog nepostojanja nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa. Zato je moja poruku Vašim čitaocima da svi zajedno imamo obavezu da društvo što prije očistimo od korumpiranih političara koji su glavni krivci za stanje u kojem se nalazimo.

Autor : Slobodna riječ