Zajednička izjava o očuvanju mira i Dejtona

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine usvojili su večeras zajedničku izjavu o očuvanju mira i dogovorili zajedničko obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Zajedničko obilježavanje godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma članovima Predsjedništva je još u septembru predložio pomoćnik državnog sekretara SAD Metju Palmer, tokom posjete BiH.

U tekstu izjave se ističe da obeležavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za BiH, cijeli region Zapadnog Balkana, ali i Evropu u celini.

"Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredeljenost za poštovanje odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH koji je njegov sastavni deo. Izražavamo zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos uspostavljanju i očuvanju mira kao i rekonstrukciji BiH", navodi se u izjavi.

Dodaje se da je danas jedinstvena prilika "da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH u svim njenim dijelovima".

Ukazuje se na obavezu svih nivoa vlasti u BiH da pojačaju napore kako bi osigurali narodima i građanima da mogu da žive dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

"Danas je prilika da podsjetimo na obavezu da se saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata", poručili su članovi Predsjedništva BiH.

Potvrdili su predanost izgradnji dobrosusjedskih odnosa u regionu "na osnovu međusobnog poštovanja i uvažavanja u skladu sa međunarodnim pravom".

Istakli su da je u ovom vremenu pandemije neophodno unaprediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa kovid-19, kao i u pogledu migrantske krize.

Godišnjica parafiranja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH od 1992. do 1995. godine, obiljležava se 21. novembra.

Izvor : RTV BN