Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 19.02.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : OHR je prošlost i nanio je dosta štete Srpskoj

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je OHR prošlost i da je nanio dosta štete Republici Srpskoj, a nije donio ništa dobrog BiH, za koju je jedini način opstanka dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- OHR je prošlost. To je olupina i blef održavan 20 godina koji je nanio mnogo štete Republici Srpskoj, a nije nanio ništa dobro BiH, jer nema nijedne od onih mjera koje je OHR nasilno prenio na nivo Sarajeva ili BiH da je bila od koristi. Nijedna takva mjera nije dala benefite koje su očekivali - rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

Govoreći o interevencijama OHR-a koje su bile povodom izbora u Mostaru, on je naveo da je to samo pokušaj da se OHR vrati na scenu, a ne nešto što bi moglo biti ozbiljno.

Dodik je rekao da totalno promašena priča to što Bošnjaci očekuju da će predsjednik SAD Džozef Bajden dozvoliti Evropljanima da masovno intervenišu i slome Republiku Srpsku.

On je dodao da samo dva entiteta i tri naroda mogu dogovoriti da BiH živi, a da u BiH nema ništa uspješno zbog neefikasnih mjera koje je OHR radio u prošlosti.

- Mogu oni da pišu izvještaje i da se hvale kako su nešto uradili, ali je vidljivo da je BiH zemlja u totalnoj paralizi i da nema šanse da se pokrene sa intervencionizmom stranog faktora i to je nešto što OHR svrstava na smetlište i treba da ide odavde - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska protiv dolaska novog visokog predstavnika, kao i da će stalno ukazivati na činjenicu da visoki predstavnik u BiH mora biti zakonito doveden, a to znači da, uz ostale, i Republika Srpska da svoju saglasnost.

Izvor : RTRS

BNTV : Univerzitet vratio Vladi preplaćeni Stankovićev hotel

– Univerzitet u Istočnom Sarajevu vratio je Vladi Republike Srpske devastirani hotel “Panorama” koji je vlasnik “Integral Inženjeringa” Slobodan Stanković iz Laktaša Spskoj prodao za blizu pet miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Podsjećamo, “Panorama” je bila dio imovine nekadašnjeg preduzeća “GIK Hidrogradnja” sa Pala.

Preduzeće, odnosno većinski palet akcija je 2008. godine u procesu privatizacije kupio Stanković za dva miliona maraka, da bi zatim 2011. godine prodao hotel koji je trebao da bude pretvoren u studentski dom, a koji je inače procijenjen na 320.000 maraka.

Koliko je ova privatizacija bila uspješna najbolje govori to da je ugovor naknadno poništen, a da je preduzeće otišlo u stečaj.

Odluku o prenosu prava svojine nad hotelom i zemljištem je donio Upravni odbor Univerziteta, da bi zatim Vlada na svojoj sjednici početkom februara to prihvatila.

Kako se navodi u Odluci, hotel se vraća jer Univerzitet nema novca da ga adaptira i privede namjeni.

“Pravo svojine prenosi se na Republiku Srpsku, bez naknade, jer Univerzitet u Istočnom Sarajevu ne raspolaže finansijskim sredstvima za realizaciju projekta adaptacije predmetnih nekretnina i njihovog privođenja namjeni radi korišćenja u skladu sa djelatnostima Univerziteta”, navodi se u Odluci.

Za njenu realizaciju zadužen je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banja Luka.

Iako uprava Univerziteta godinama u hotel nije ništa ulagala, trošila je na hiljade maraka za njegovo obezbjeđenje. Tako je 2018. godine firmi ”Alpha-Security” iz Banjaluke plaćeno preko osam hiljada maraka za nabavku i ugradnju alarmnog sistema. Nešto kasnije sa istom firmom je sklopljen ugovor o obezbjeđenju.

Izjavu smo pokušali dobiti od rektora Univerziteta Milana Kulića ali nam nije odgovarao na telefonske pozive.

Izvor : BN / Capital