Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 25.02.2021.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : BiH će tužiti Kovaks ako probije rok

Ukoliko dođe do probijanja roka za isporuku vakcina ugovorenih putem Kovaksa, BiH će tužiti ovaj program i tražiti naknadu, izjavio je danas predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjedavajućim Savjeta ministara i entitetskim premijerima na kojem se razgovaralo o nabavci vakcina. U Republiku Srpsku 28. februara trebalo bi da stigne novih 20.000 doza ruskih vakcina.

BiH je preduzela sve da dođe do vakcina putem Kovaks programa. Naručeno je i gotovo u 100-odstotnom iznosu plaćeno milion 240.000 doza, a isporuka je predviđena u prvom kvartalu ove godine, istakao je Dodik i dodao da druge zemlje koje su potpisivale slične ugovore već dobijaju vakcine.

- BiH s pravom zahtijeva od programa Kovaks koje je formiralo UN da počnu isporučivati što je prije moguće vakcine i ukoliko dođe do probijanja roka da će BiH tužiti program u tom pogledu i tražiti nadoknadu - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da nije tačno da BiH nema kapaciteta da prihvati te vakcine, te dodao da je danas razmatrana mogućnost nabavke vakcina i mimo ovog programa.

- Razmatrano je i dogovoreno da se sa svim poznatim proizvođačima vakcina se uspostavi kontakt i sa Rusijom i sa Kinom i sa drugima koji se pojave u međuvremenu i da pokušamo sa svih tih destinacija obezbijediti određenu količinu - dodao je Dodik.Dogovoreno je i da sve vakcine koje se nabave sa bilo kog nivoa oslobode PDV-a, a kao problem je istaknuta i činjenica da, za razliku od Republike Srpske, u Federaciji niko od ovlaštenih veletrgovaca ne želi da preuzme nabavku vakcina. U Srpskoj, kada je postalo očigledno da je Kovaks program zakazao, krenulo se u samostalnu nabavku.

- Već smo prve količine vakcina dobili, 28. februara dolazi još 20.000, sutra ću imati informaciju kad je sljedeća isporuka. Mi idemo svojim putem i to pitanje rješavamo. Rekao sam za Srpska neće morati da čeka, već smo dobili vakcine i sad će krenuti kontinuirana isporuka. Ući ćemo u plan vakcinacije onakav kakav je donijela Vlada - rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

Na sastanku je prihvaćena i ponuda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o 5.000 doza vakcina za Federaciju u koju do sada nije stigla još nijedna vakcina. Na tom gestu zahvalili su se članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, koji su takođe istakli da je zatajio Kovaks program i da su u BiH ispunjeni svi uslovi.

- Očigledno da te cijene mogu postići veću cijenu na tržištu nego što je to u ugovoru koji je potpisan sa BiH, po svijetu hodaju razni mešpetari s torbama punim novca i kupuju te vakcine, mi pretpostavljamo da je to stvari razlog, jer ne stoji ono što je navedeno u pismu Kovaksa - naglasio je Komšić.

Džaferović je dodao da su u BiH iznevjereni jer su, kako je rekao, na sceni nastupili neki drugi načini kupovine i raspodjele i zato što cijena na tržištu raste".

Osim nabavke vakcina, jedna od tema današnjih razgovora u Predsjedništvu bio je i auto put Beograd-Sarajevo. Svi učesnici sastanka dali su saglasnost na sporazum o saradnji sa Turskom u vezi sa izgradnjom ovog auto-puta.

Izvor : RTRS

BNTV : NATO pozdravio odluku u vezi sa "Programom reformi"

NATO Savez pozdravlja odluku Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u vezi s provođenjem "Programa reformi". Takođe, poručuju kako ovaj program može samo biti od koristi Bosni i Hercegovini i njenoj saradnji sa NATO-om, kazano je za N1.

“Pozdravljamo nedavnu odluku Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u vezi s provođenjem "Programa reformi". Za svaki dalji komentar ovog događaja, uputiću vas na vlasti Bosne i Hercegovine.

Ono što mogu reći je da ovaj program može pomoći Bosni i Hercegovini da ojača svoju saradnju sa NATO-om. Posvećeni smo pružanju podrške Bosni i Hercegovini u provođenju reformi, kao i već dugi niz godina, jer su saveznici posvećeni stabilnoj i sigurnoj Bosni i Hercegovini, a šire i Zapadnom Balkanu”, kazao je zvaničnik NATO-a za N1 te dodao:

“Stoga se nastavljamo savjetovati s njima u vezi sa tim. NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira bilo koje potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine našoj evroatlantskoj sigurnosti, uključujući i kroz našu Misiju odlučne podrške u Avganistanu i povjerenički fond Avganistanske nacionalne vojske.

NATO održava svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini putem sjedišta NATO-a u Sarajevu, koje obavlja niz zadataka, uključujući podršku reformama i izgradnju kapaciteta u okviru odbrambenih i bezbjednosnih snaga, struktura i institucija BiH, pod kišobranom NATO-ovog Partnerstva za mir. Takođe, podržavamo snažan politički dijalog sa vlastima u BiH“.

Podsjetimo, NATO je odluku o aktivaciji MAP-a donio u decembru 2018, prvi "Program reformi" poslan je u Brisel godinu dana kasnije i ovo će biti njegova druga verzija koja će se naći u sjedištu Alijanse.

Izvor : BN / N1