Davidovo srce se vraća na Trg Krajine

Nakon više od dvije godine, kako je u udruženoj akciji pripadnika MUP-a i komunalnog odjeljenja gradske uprave Banja Luke uklonjeno obilježje posvećeno ubijenom Banjalučaninu Davidu Dragičeviću, Davidovo srce će opet stajati na istom mjestu kao i ranije. Članovi UG "Put Pravde" su juče dobili saglasnost od gradske Uprave za korištenje ovog prostora u periodu od 18.03. do 07.04.2021. godine.

Prethodno su se članovi UG "Put Prvade" obratili gtadskoj Upravi sa zahtjevom za postavljanje srca na mjestu gdje je stajalo i prije dvije i po godine, a u cilju obilježavanja tri godine od ubistva Davida Dragičevića , koje do danas još uvijek nije riješeno.

photo 2021 03 10 14 26 30

Foto : Saglasnost Gradske uprave , Facebook Pravda za Davida

U zahtjevu su istakli da bi obilježavanje pomena na ovaj monstuozni zločin trebalo da traje od 18.03. do 07.04.2021. Ova dva datuma nose veliku simboliku u ovom nerješenom slučaju ubistva. 18.03.2018. godine David Dragičević je nestao nakon izlaska iz kuće u grad i od tog dana je njegova porodica pokrenula veliku potragu na širem gradskom području, pokušavajući pronaći mladića ili saznati bilo kakve informacije o njemu. 07.04.2018. godine obavljena je prva sahrana Davidovog tijela, koje je u međuvremenu pronađeno na ušću riječice Crkvene u Vrbas. Između ova dva datuma urađeno je sve ono što je dovelo do trogodišnjeg bunta građana u ovom gradu, počevši od samog čina ubistva Davida, preko prve obdukcije, monstruozne pres konferencije vrha MUP-a i patologa Željka Karana, do druge obdukcije koju je urgirao tadašnji predsjednik RS , Milorad Dodik. Prethodno su u odvojenim posjetama, ali u istom danu, porodicu Dragičević posjetili i ministar unutrašnjih poslova , Dragan Lukač, i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Sama njihova posjeta kući ubijenog mladića izazvala je veliko čuđenje javnosti u to vrijeme, a Milorad Dodik je čak prisustvovao i sahrani 07.04.2018. na Novom groblju u Banja Luci. U ovom periodu su uništeni svi dokazi o ubistvu i intenzivno se radilo na obustavljanju bilo kakve istrage povodom ovog slučaja, na čemu je i lično urgirao ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, zahtjevajući od glavnog tužioca Želimira Lepira da donese naredbu o nesprovođenju istrage. 

20181225 134032 800x450 800x450

Foto : Uklanjanje Davidovog srca 25.12.2018. godine, blmojgrad.com

O svim ovim dešavanjima će se sigurno govoriti i podsjećati u periodu tokom kojeg će Davidovo srce ponovo biti vraćeno na Trg Krajine. Članovi UG "Put Pravde" su na svojoj web i Facebook stranici pozvali građane da ih podrže tokom ovih aktivnosti na Trgu i da daju podršku njihovim trogodišnjim zahtjevima za rješavanje ovog slučaja ubistva i privođenju ubica i saučesnika pred lice pravde.

Autor : SLOBODNA RIJEČ