Horeca: Ograđujemo se od politike, tražimo način da preživimo

Povodom sutrašnjeg puštanja u rad ugostiteljskih objekata u Republici Srpskoj  udruženje HORECA izdalo je saopštenje koje prenosimo u cjelosti.

 DSC00616 1

                                          protesti radnika kojima je onemogućen rad, 22. mart 2021 ispred Palate Republike

PREDMET: OBAVJEŠTENJE POVODOM SUTRAŠNJEG OTVARANJA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Svi se trenutno, a već unazad godinu i nešto dana, nalazimo u veoma teškoj situaciji. Epidemiološka situacija je jako loša i rad cijele privrede u ovim uslovima nije normalan.

RAZUMIJEMO STAV MEDICINSKIH RADNIKA

Posebno je teško sektoru , koji se bavi uslugama i koji ima direktan kontakt sa svojim klijentima. Ugostiteljstvo je tu najviše izloženo.

Sa te strane veliki je rizik dozvoliti ovim subjektima da rade i tu u potpunosti podržavamo stav medicinskih radnika.

DRŽAVA NE MOŽE NADOKNADITI TROŠKOVE

Međutim, sa druge strane, nadoknaditi troškove zatvaranja i nerada velikog dijela privrede , mogu izdržati samo dobro razvijene države, koje mogu pravično namiriti privrednike, kojima je zabranjen rad.

SVI KOJI RADIMO- POMAŽEMO DA PRIVREDA PREŽIVI

Zastoj u radu može istrpjeti i razvijena privreda, koja je spremna trpiti gubitke duži vremenski period. Nažalost naša privreda nije ni blizu toga. Zbog toga smo prinuđeni da tražimo alternativna rešenja. Prema tome, svaki sektor koji radi u ovo vrijeme, utiče na preživljavanje i pomaže privredi da izdrži.

APELUJEMO NA NADLEŽNE

Sa tim u vezi APELUJEMO na nadležne organe da zajednički sa svakim sektorom pronađe rešenje u funkcionisanju i da

– se nađe adekvatan omjer pomoći i dopuštenja rada.

– da se shodno dopuštenje obima posla koji mogu obavljati, nađe mjera pomoći za njihove gubitke, koje trpe zbog tih ograničenja.

-da se objektima koji su u prevelikoj rižičnoj grupi i kojima se ne dozvoljava rad, nadoknade njihovi gubici

NA OVAJ NAČIN I PRAVO NA KAŽNJAVANJE

Na ovaj način država onda ima puno pravo da kažnjava svakog ko krši donešene mjere. Bez toga smo osuđeni na borbu da preživimo i poštovanje mjera zavisi od predrasuda svakog pojedinca.

A od Inspektorata zahtijevamo pravičan pristup koji će biti jednak za sve. Udruženje HoReCa RS se cijelo vrijeme svog postojanja bori za ovakav pristup.

OGRADA OD POLITIKE

Ograđujemo se od svih političkih svrstavanja i molimo sve političke partije da svoju eventualnu pomoć ovom sektoru pruže kroz institucije i na transparentan način.

SUTRA DA BUDE NOVI POČETAK

Pošto sutra počinjemo sa radom, želimo da ovo bude novi početak. Da svi shvatimo svoju ulogu i da damo svoj puni doprinos u prevazilaženju ovog problema.

PORUKA VLADI- NAĐIMO PRAVE OMJERE

A Vladu RS molimo da u što kraćem roku pristupimo pronalasku omjera potrebnog za fer poslovanje.

Izvor: GERILA