Građane Srpske svaka oduzeta marka od kriminalaca košta 34 marke

  • Srpska platila 1,5 miliona KM za upravljanje 40 hiljada KM nezakonite imovine u poslednje tri godine

BANJALUKA – Nekoliko hrastovih trupaca, desetak izraubovanih automobila i par stotina maraka jedina je za tri godine oduzeta nezakonita imovina u  Republici Srpskoj, koju samo upravljanje ovom, kriminalom stečenom, imovinom košta desetostruko više od njene vrijednosti.

Piše : D. Tovilović 

Sve što je od 2018. do 2020. godine od imovine dato na upravljanje Agenciji vrijedi 42.272 KM.

Izvor: Agencija za upravljanje oduzetom imovinom RS

Iako je vrijednost oduzete imovine zanemariva, to se ne može reći za troškove koje pravi Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske.

Na raspolaganju im je godišnje u prosjeku oko pola miliona maraka, koje se u najvećem dijelu potroše za plate zaposlenih kojih prema zvaničnim podacima ima čak 17.

Kada se vrijednost oduzetog uporedi sa budžetom Agencije, očito da je građane Srpske svaka oduzeta marka od kriminalaca koštala više od 34 marke i to samo za troškove upravljanja.

Agencija je za te tri godine, zaključno sa prošlom, u budžet Srpske vratila tek 679 maraka, oko 4.000 KM vrijedne imovine je poklonjeno, a  imovina vrijedna 40.675 KM je ustupljena republičkim organima.

To što u posljednje vrijeme gotovo i da nemaju šta da rade, ne smatraju svojom krivicom.

Djelatnost direktno zavisi od sudskih postupaka u kojima se odlučuje o oduzimanju imovine, odnosno od sudskih odluka koje sudovi dostave Agenciji, i u kojima je odlučeno o oduzimanju imovine za koju je nadležna Agencija“, pravdaju se oni.

Kažu kako trenutno upravljaju sa imovinom vrijednom 1,67 miliona maraka, u kojoj trajno oduzeta prelazi vrijednost od milion maraka, dok ostatak otpada na privremeno oduzetu imovinu.

Inače, način postupanja oduzetom imovinom je propisan Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

Agencija u svojim izvještajima navodi kako je od osnivanja do danas upravljala sa privremeno oduzetom imovinom vrijednom 22,4 miliona maraka.

Međutim, treba reći da se najveći dio toga odnosi na akcije „Fabrike šećera Bijeljina“ oduzete od Zorana Ćopića osuđenog za pranje novca i to još 2012. godine.

Upravljali su između ostalog i sa stanovima, stambenim zgradama, zemljištem, akcijama u privrednom društu, radnim mašinama, kao i jednim avionom.

Izvor : Capital.ba