Izvještavanje o prijedlogu rebalansa budžeta

Izvještavanje o prijedlogu rebalansa budžeta RS za ovu godinu.

RTRS :Razmotren prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim je budžet povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM.

Budžetski prihodi do kraja godine procjenjuju se na 2,757 milijardi KM, što je manje za 240 miliona KM, rekla je ranije ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

On je navela da ukupno povećanje rashoda iznosi 229,2 miliona KM, a do kraja godine predviđen je deficit od 412 miliona KM.

Vidovićeva je u završnoj riječi rekla da nije bilo pandemije virusa korona da Republika Srpska ne bi imala potrebu da se zadužuje na inostranom tržištu, već bi to moglo da se uradi da domaćem tržištu.

- Budžet Republike Srpske ne može podnijeti ovako teške udare. Ovako teške ekonomske udare kao posljedica virusa korona ne može podnijeti nijedna zemlja. Ne slažem se sa ocjenama nekih poslanika da Republika Srpska nema nikakve rezerve jer da ih nije imala ne bi sigurno uspjela ovo sve do sada da plati - istakla je Vidovićeva.

Izvor : Portal RTRS


RTV BN: Rebalans budžeta trebalo razmatrati u redovnoj proceduri

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić izjavio je da su poslanici ovog kluba smatrali da je Prijedlog rebalnasa budžeta trebalo da bude razmatran u redovnoj proceduri, a ne na posebnoj sjednici zbog čega nisu učestvovali u glasanju.

Stanić je ocijenio da sve odluke donesene na posebnoj sjednici parlamenta vode Republiku Srpsku u sve dublju krizu.

Ljubiša Krunić je u ime Kluba poslanika PDP-a pojasnio da poslanici ove stranke nisu učestvovali u glasanju jer sumnjaju u ustavnost uredbi koje su donesene vanrednog stanja, iako je neke od njih trebalo donijeti po hitnom postupku.

On smatra i da Republika Srpska usljed pojave virusa korona nije bila u goroj ekonomskoj situaciji u periodu poslije rata.   

Izvor : Portal RTV BN/SRNA