Komparacija vijesti : Izjave o odluci CIK-a

Izvještavanje medija od reakcijama političkih zvaničnika na odluku CIK-a da se dogode lokalni izbori 2020. za 15. novembar.

RTRS : Međusobne optužbe vlasti i opozicije; Kome ne odgovara održavanje lokalnih izbora?

Brojna reagovanja političkih partija u Srpskoj izazvala je odluka CIK-a da lokalni izbori budu održani 15. novembra, a ne 4. oktobra. Stranke iz vladajućeg bloka oštro kritikuju odgađanje izbora, ocjenjujući odluku CIK-a nelegitimnom i bez pravnog uporišta. PDP je, na drugoj strani pozdravlja, uz podsjetnik da je donesena jednoglasno.

Nelegitimna, zabrinjavajuća, mogla bi da dovede u pitanje legitimnost lokalnih izbora i do dublje političke krize – ovako u strankama u vlasti vide odluku CIK-a BiH. Socijalisti pitaju - kome odgovara pomjeranje izbora i kome CIK kupuje dodatni period za pripremu.

- Zabrinjava odluka CIK-a koja se donese unilateralno, bez konsultacija sa svim relevantnim stranama. Na ovaj način CIK još jednom pokazuje sa kojim sve problemima se suočava BiH i da ova institucija postaje odmetnuta od većinskog stava građana i drugih političkih subjekata, a u interesu manjine - kaže Petar Đokić, predsjednik Socijalnističke partije.

Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske kaže da odluka CIK-a nije legitimna i navodi da će Socijalistička partija Srpske podržati aktivnosti i procedure za zaštitu legitimiteta i zakonitosti kao i pokretanje pitanja odgovornosti za nastalu situaciju.

I iz Ujedinjene Srpske upozoravaju da je CIK odgađanjem lokalnih izbora prekršio nekoliko zakonskih odredbi.

- Prije svega u slučaju odgađanja izbora, odgađaju se na sedam do 30 dana od redovnog dana za glasanje, dakle datuma kada su zakazani, a imamo situaciju da je odgođeno za više od 30 dana - ističe Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Da je CIK izašao iz zakonskog okvira čineći pravno nasilje, upozorava i DEMOS-ova Spomenka Stevanović.

Nelegitiman je, kaže, i način izbora članova CIK-a, a SDS i PDP, su dodaje, u saradnji sa strankama iz Federacije BiH izabrale svoje stranačke ljude u CIK i dovele do stanja totalne konfuzije.

- Licemjerno je od SDS-a i PDP-a koje stalno potenciraju na transparentnosti, provođenju zakona, legitimnosti izbora, da neko krade, a neko ne krade izbore. Upravo su oni ovakvim svojim postupcima doprinjeli ovakvom stanju u kojem se trenutno nalazimo - tvrdi Stevanovićeva.

PDP za odgašanje izbora krivi SNSD, jer kako navodi potpredsjednik stranke Igor Crnadak, ova stranka nije htjela glasati da se obezbjedi novac za izbore. Pozdravlja odgađanje izbora, jer je to, kako navodi najveće i najvažnije demokratsko pravo svih građana.

- Očigledno je da se SNSD i njihovi partneri plaše izbora, jer su upravo oni doveli do odgađanja, a sada pokušavaju da izbora uopšte ne bude. Moralni paradoks je to što se SNSD žali na pomjeranje izbora sa oktobra na novembar, a do toga je došlo jer oni nisu htjeli glasati da se obezbjedi novac za izbore - kaže Crnadak.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je, podsjećamo, komentarišući odluku CIK-a o pomjeranju izbora i njeno obrazloženje, istakao je da je SNSD spreman da u Savjetu ministara glasaju da se obezbijedi finansiranje izbora, ali da ne postoji volja ostalih političkih aktera u Savjetu ministara.

Izvor : Portal RTRSRTV BN: Nemogućnost izborne krađe je pravi razlog SNSD-ovih žalbi

- Sva nastala drama oko odgađanja izbora za sredinu novembra se pravi iz razloga što predsjednicima SNSD-a i HDZ- a Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću ne odgovara što su izgubili kontrolu nad izborima - kaže Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS. 

Stvarni motiv SNSD-a i ostalih koji se bune zbog odgađanja izbora nije termin održavanja, nego gubitak kontrole nad Centralnom izbornom komisijom, čime su onemogućeni da nastave krađu izborne volje građana,  kaže Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Pandurevićeva ističe da je krajnja namjera takvog ponašanja da se blokadama članovi CIК-a primoraju na podnošenje ostavke.

Prema njenim riječima, sva nastala drama oko odgađanja izbora za sredinu novembra se pravi iz razloga što predsjednicima SNSD-a i HDZ- a Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću ne odgovara što su izgubili kontrolu nad izborima. 

SNSD je, da mu je bilo stalo da ne dođe do odlaganja izbora, dodaje Pandurevićeva,  lako mogao spriječiti njihovo odlaganje. 

„Imaju člana Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministra i samo je bilo dovoljno da obezbijede pare za održavanje izbora“, navodi  Pandurević.

Кomentarišući SNSD-ov zahtjev upućen Ustavnom sudu BiH, u kome se traži preispitivanje odluke CIК-a, na osnovu koje su lokalni izbori odgođeni, Pandurević kaže da je to još jedan primjer nedosljednog ponašanja ove stranke.

„Ustavnom sudu se žale oni koji najviše spore odluke tog suda i to u vrijeme kada se pokušava donijeti Zakon o Ustavnom sudu“, navodi  Pandurević.

Izvor : Portal RTV BN/Srpskainfo