Komparacija vijesti : Bojkot opozicije u Skupštini grada Banja Luka

Izvještavanje o napuštanju odbornika opozicije vanrednog zasjedanja Skupštine grada Banja Luka

 

RTRS : Odbornici opozicije napustili sjednicu Skupštine Banjaluke

Usvajanjem dnevnog reda na kojem je Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada za prošlu godinu i prijedlog zaključka o prihvatanju nacrta rebalansa ovogodišnjeg gradskog budžeta, u Banjaluci je počela sjednica Skupštine grada.

Odbornici opozicije su prije usvajanja dnevnog reda napustili skupštinsko zasjedanje u Banskom dvoru, jer, kako su naveli, nisu obezbijeđeni uslovi za ravnopravno raspravljanje.

Predstavnik Saveza za promjene Saša Lazić rekao je novinarima da odbornici nisu dobili dovoljno prostora za diskusiju.

- U oviru dnevnog reda, koji je podijeljen u 13 tačaka u tri seta, dobili smo priliku da u ime kluba na svakom setu diskutujemo tri puta po deset minuta. Nije ravnopravno da nemamo mogućnost da svaki odbornik pojedinačno govori, kao ni replike - naveo je Lazić.

Odbornik PDP-a Јovo Savanović rekao je da je budžet važna tema, te da je potrebno omogućiti ravnopravnu raspravu odbornicima.

Ukupna budžetska potrošnja u Nacrtu rebalansa za 2020. godinu planirana je u iznosu od 147,52 miliona KM i predstavlja smanjenje za 3,17 miliona KM ili za 2,1 odsto u odnosu na početni budžet.

U znatnoj mjeri je izmijenjen plan poreskih i neporeskih prihoda koji su smanjeni za 25,1 milion KM ili 20 odsto u odnosu na početni budžet.

Nacrtom rebalansa budžeta za 2020. godinu ukupan okvir budžetskih prihoda i primitaka za nefinansijsku imovinu smanjen je za 28,6 miliona KM ili za 20,8 odsto.

Opredjeljenje grada Banjaluka je da se ne zaustavljaju kapitalne investicije zbog čega je predložena i odluka o emisiji obveznica u iznosu od 12 miliona KM za njihovo finansiranje, koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada Banjaluka.

Da bi bio smanjen deficit u gradskoj kasi koji je nastao zbog smanjenih prihoda u budžetu grada usljed epidemije virusa korona, grad Banjaluka planira da podigne kredit od 2,9 miliona KM, i odluka o ovom zaduženju naći će se danas pred odbornicima na vanrednom zasjedanju gradske Skupštine.

U odluci je objašnjeno da Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama predviđa mogućnost kratkoročnog zaduživanja jedinica lokalne samouprave i da redovni prihodi grada u 2019. godini iznose 124,8 miliona KM.

- Potencijalna obaveza po kreditnom zaduženju predloženom ovom odlukom, zajedno sa pripadajućom kamatom, iznosi 2,9 miliona KM ili 2,38 odsto redovnih prihoda ostvarenih u 2019. godini. U skladu sa navedenim, ukupno kratkoročno zaduženje grada, uključujući tekuće i potencijalna zaduženja, na dan 30. april iznosi 6,2 miliona KM, odnosno 4,99 odsto ostvarenih redovnih prihoda iz 2019. godine, što je manje od propisanih maksimalnih pet odsto, a koje popisuje Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske - precizirano je u odluci.

Osim devet akata koji se odnose na gradske finansije, pred odbornicima će se naći i četiri redovna akta, a jedan se odnosi na Odluku o Fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja, kojom će biti regulisano održavanje novoizgrađenih stanova za socijalne kategorije.

Izvor : Portal RTRSRTV BN: Bojkot opozicije u Banjaluci: Napustili sjednicu

Odbornici opozicije su napustili vanredno zasjedanje Skupštine grada Banjaluka zbog kako su naveli neadekvatnih uslova za održavanje sjednice.

Odbornik pokreta „Banjaluka zove“ Saša Lazić je rekao da on i ostalo odbornici opozicije ne žele da daju legitimitet ovakvom radu gradskog parlamnenta.

– Ako se Narodna skupština RS vratila redovnom radu, ako su vrtići ponovo proradili, zašto mi ovdje nemamo pravo da diskutijemo o tačkama dnevnog reda – kazao je Lazić.

Naime na današnjem zasjednju su tačke dnevnog reda podijeljene u tri grupe. I dozvoljeno je da po jedan predstavnik kluba ili odborničke grupe za svaku grupu tačaka govori po deset minuta, bez mogućnosti replike.

To je kako poručuju članovi kluba Saveza za promjene bilo neprihvatljivo tako da su pored Lazića zasjedanje napustili I Mirna Savić Banjac ( Pokret Banjaluka zove) , Aleksandar Petković (SDS) I Jovo Savanović (PDP).

Izvor : Portal RTV BN/ Srpskainfo