BN TV - K3 : ISTRAŽIVANJE REJTINGA PARTIJA U DOBA KORONE

U predizbornim kampanjama imamo priliku da se upoznamo sa različitim rezultatima pojedinih anketa. Koliko su rezultati pristrasni i vrši li se manipulacija istim prosudite sami.

BN TV - ISTRAŽIVANJE : SNSD 24,2 %, SDS 17,4 %, PDP 14,1%, DNS 5,2 %

Najnovije istraživanje na uzorku od 3.150 ispitanika u Republici Srpskoj pokazuje da građani najviše poverenja daju SNSD-u 24,2 odsto, dok je na drugom mestu SDS sa 17,4 odsto.

Tokom pandemije virusa korona u periodu od 25.4. do 11.5.2020. marketinška agencija iz Srbije za potrebe jedne velike partije u Srbiji radila je regionalno istraživanje rejtinga političkih partija među kojima su partije u Republici Srpskoj.

Istraživanje je provedeno na bazi 3150 ispitanika u 10 gradova i 23 opštine Republike Srpske, a 80 % ispitanika rađeno je u gradskim mestima, a 20 % prigradskim naseljima oko gradova i opština.

Rezultati:

SNSD   24.2 %

SDS     17.4 %

PDP     14.1 %

DNS      5.2 %

SP         4.7 %

US          3.6 %

DEMOS  3.2%

Nova politička partija SPS je oko 1%, dok NDP je nešto iznad 1%!

Oko 22% građana smatra da trenutno nijedna partija ne zaslužuje njihovu podršku za lokalne izbore 2020. godine.

Izvor : BN TV

K3 TV - ISTRAŽIVANJE : Istraživanje rejtinga partija u vrijeme korone

Prema rezultatima istraživanja po modelu telefonske ankete, koje je provela renomirana marketinška agencija iz Beograda, najveća politička partija u Srpskoj SNSD ima podršku 35,8 odsto birača, što je za četiri odsto više u odnosu na septembar prošle godine. U maju prošle godine SNSD je imao 33,2 odsto.

Ispitivanje na uzorku od 1.812 anketiranih građana, u koje je „Faktor“ imao uvid, obavljeno je u svim izbornim jedinicama na teritoriji Republike Srpske od 3. do 14. maja.

Najveća opoziciona stranka u Republici Srpskoj i dalje je SDS sa 17,8 odsto podrške, što je za oko dva odsto manje u odnosu na septembar prošle godine, dok je njihov rejting prije godinu dana bio 16,8 odsto.

Blagi pad  PDP traje od maja prošle godine kada je ta partija imala 11,7 odsto, u septembru je imala 9,4, a prema posljednjim istraživanjima ima podršku 9,1 odsto građana.

I rejting DEMOS-a je u blagom padu u period od septembra prošle do maja ove godine i ta stranka je trenutno na 7,4 odsto podrške, dok je u septembru prošle godine bila na 7,9 odsto, a u maju 7,3 odsto.

Socijalistička partija je u odnosu na istraživanja iz septembra prošle godine zabilježila pad od oko dva odsto i trenutno je na 6,1 odsto podrške birača u Republici Srpskoj.

Ujedinjena Srpska je nastavila trend rasta i prema posljednjim istraživanjima stigla je do 5,9 odsto podrške, što je za skoro dva odsto više u odnosu na septembar prošle godine. U maju prošle godine Ujedinjena Srpska je imala podršku 3,9 odsto ispitanika.

Trend pada rejtinga DNS-a od maja prošle do maja ove godine je nastavljen, pa je ta stranka, prema posljednjim istraživanjima, stigla na 3,9 odsto podrške. Rejting DNS-a u maju prošle godine bio je 5,3 odsto, a u septembru 4,1 odsto.

NDP, stranka koja je u septembru prošle godine imala rejting od dva odsto sada je na 2,1 odsto. NDP je u maju prošle godine bio na 2,4 odsto podrške.

Prema rezultatima posljednjih istraživanja, novoformirane Socijalistička partija Srpske i Stranka demokratske Srpske – Semberija – Mićo Mićić imaju ispod dva posto podrške.

Samo 43 odsto građana sigurno izlazi na izbore.

Na pitanje „da li biste glasali ako bi ove sedmice bili održani izbori“ sedam odsto ispitanika odgovorilo je da „sigurno ne bi“, a 14 odsto da „vjerovatno ne bi glasali“, dok je 36 odsto njih navelo da bi „vjerovatno glasali“, i 43 odsto da bi „definitivno glasali“.

Izvor : K3 / Faktor