Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 16.11.2020.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Prihvaćena Kasipovićeva informacija o razrješenju Selaka

Vlada Republike Srpske je na današnjoj posebnoj sjednici prihvatila usmenu informaciju ministra pravde Republike Srpske Antona Kasipovića da će biti doneseno rješenje o razrješenju direktora Kazneno-popravnog zavoda Tunjice Gorana Selaka sa mjesta direktora.
Kasipović je informisao Vladu da će poslove rukovođenja ovom ustanovom preuzeti zamjenik direktora do izbora novog direktora KPZ Tunjice, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj posebnoj sjednici Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Republičkoj upravi za igre na sreću.

Izvor : RTRS

BNTV : Tanjug javlja - Dodik umislio da je Aleksandar Vučić!

- Dodik je pokušao da „kopira predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića“, ali da takav nastup Dodika nema uporište u činjenicama:„Dodikova politika je porazna za građane Republike Srpske, dok Srbija bilježi jedan od najboljih rezultata u Evropi u ekonomskom oporavku po Covid-19“.

Direktor Međunarodnog instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović ocjenjuje da rezultati lokalnih izbora u BiH, prije svega promjena gradskih vlasti u Banjaluci, pa i Sarajevu, vode normalizaciji odnosa u BiH, te pokazuju da su građani „kaznili“ najuticajnije nacionalne stranke.

„Građani su kaznili kriminal i korupciju u Banjaluci i Sarajevu, bahatost i neodgovornost“, kaže Bećirović, čiji Institut je, inače, prognozirao ovakav ishod izbora i „tektonske promjene“ koje će to donijeti.

Na pitanje šta za političku poziciju člana Predsedništva BiH Milorada Dodika znači poraz njegove SNSD u Banjaluci i još nekim gradovima i opštinama, Bećirović kaže da je to „početak Dodikovog političkog kraja“.

„Ne samo da je ogromna većina Banjalučana Dodiku okrenula leđa, nego je izgubio i dva važna privredna centra, Modriču i Derventu, a u Bijeljini je njegov favorit za gradonačelnika poražen“, naveo je Bećirović za Tanjug.

On kaže da je Dodik pokušao da „kopira predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića“, ali da takav nastup Dodika nema uporište u činjenicama:„Dodikova politika je porazna za građane Republike Srpske, dok Srbija bilježi jedan od najboljih rezultata u Evropi u ekonomskom oporavku po Covid-19“.

Dodik je, dodaje, izolovan od međunarodne zajednice, dok je Vučić ključni partner međunarodne zajednice u regionu i faktor mira i stabilnosti.

I, ne zaboravimo na Vučićevu vizionarsku inicijativu uspostavljanja ‘mini Šengena’, koja će doneti blagodati i prosperitet regiona“, naveo je Bećirović. Uz to, Dodik je, tvrdi Bećirović, lično sistemski radio na demontaži koalicionih partnera, prije svega Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP) Petra Đokića.

Zamjera mu i što je sinoć u obraćanju, bez odluke stranačkih organa, smijenio Igora Radojičića sa čela banjalučkog SNSD i na tu funkciju postavio sebe, što smatra bahatim potezom.

Kad je riječ o Sarajevu, Bećirović kaže da je „potopu“ politike Bakira Izetbegovića, „u velikoj meri doprinela i njegova supruga“.

Prema njegovim rečima, Izetbegovićeva supruga je svojom „bahatošću i osionošću“ kao generalni direktor Kliničkog centra (KCUS) Sarajevo javnim djelovanjem nanela ogromnu štetu i SDA i svom suprugu.

„Ona vuče konce Izetbegovićeve nakaradne politike“, kaže Bećirović i poraz Izetbegovićeve SDA naziva „kasabizacijom“, jer, kako objašnjava, ta stranka od njegovog dolaska na vlast nema nijedan veći grad u Federaciji BiH, već male gradove i „kasabe“.

Bećirović smatra da bi za Izetbegovića i Dodika bilo najbolje da se povuku iz političkog života, jer su, tvrdi, građani zamoreni njihovim praznim pričama, te korupcijom i kriminalom.


Izvor  : BN/Tanjug