Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 20.11.2020.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Nije u planu "zaključavanje"

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da, iako je povećan broj zaraženih virusom korona, u Srpskoj nije u planu "zaključavanje", te da treba iskontrolisati provodivost mjera koje su na snazi.
- Naša namjera je da sada ništa ne zaključavamo, da ostane sve da funkcioniše i radi, ali da u okviru toga imamo propisane mjere kojih se moramo pridržavati - rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da bi bilo pogubno još više gušiti privredu.

- Želimo da ne dođe do te situacije. Ako se desi slučajno najgori scenario, onda idete da spašavate ljude i pribjegavaćete bilo čemu - pojasnila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je Vlada Srpske u potpunosti odgovorila na sitaciju izazvanu virusom korona, te da se zdravstveni sektor uspješno bori sa ogromnim teretom.

Cvijanović je rekla da kriza nosi sa sobom različite izazove, uključujući i političke, ali je istakla da je Vlada Republike Srpske maksimalno odgovorila, kao i cjelokupan zdravstveni sektor.

- Ono što smo mi vidjeli u razvijenim zemljama i u njihovim zdravstvenim sistemima bio je alarm koji je nas mobilisao. Živimo u zemlji koja je manje razvijena, sa nižim standardom i sa manjim mogućnostima kada je u pitanju zdravstveni sektor, ali smo odreagovali mnogo bolje nego neke druge razvijenije zemlje - rekla je Cvijanović za BHT i dodala da zdravstveni sektor nosi ogroman teret.

Predsjednica Srpske je ocijenila da se građani uglavnom odgovorno ponašaju, te je poručila da, zbog sve većeg broja zaraženih, odgovornost mora biti još veća.

- Nemam nijednu zamjerku na zdravstveni sektor. Strašan teret nose naši zdravstveni radnici. Oni su heroji našeg doba, jer je ovo, nakon rata, najstrašnija situacija - rekla je Cvijanović.

Ona nije mogla ocijeniti da li je najgore prošlo, ali je istakla kao pozitivno to što su neke stvari u vezi sa virusom korona sada predvidive, kao i to da je nabavljena sva neophodna oprema.

- Nismo više u situaciji u kakvoj smo bili u martu da nema respiratora i zaštitne maske. Nije je tada imao niko u svijetu - rekla je Cvijanović i dodala da je najveća nepoznanica to što nije moguće znati koliko će trajati situacija izazvana kovidom 19.

Predsjednica Srpske je poručila da će oporavak od pandemije trajati dugo u svim zemljama u svijetu, pa i u Republici Srpskoj.

Ona ističe da su propisane sankcije za pojedince dale efekte, dodajući da ljudi razumiju koliko je situacija složena.

- Dođete u situaciju da li da kaznite neozbiljnog pojedinca ili da žrtvujete granu privrede. Mi smo se odlučili da sankcije snosi neodgovorni pojedinac - rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da je na početku krize bilo zajedničkih djelovanja sa Federacijom BiH, ali da sada nema zajedničkih aktivnosti, jer su oba entiteta kreirala svoje mjere za suzbijanje širenja virusa korona.

- Bilo bi bolje da se malo više sarađuje, ali navikli smo se i ovako - poručila je Cvijanović.

Izvor : RTRS

BNTV : Nova pravila u "Boksitu": Izolaciju računaju kao odmor?!

U kompaniji "Boksit" Milići prijete radnicima da će, ukoliko se zaraze virusom korona, vrijeme provedeno u izolaciji biti računato kao godišnji odmor ukoliko ga radnici imaju.

Ukoliko radnici nemaju godišnji odmor dani provedeni na bolovanju neće im biti plaćeni. Obavještenje radnicima potpisao je predsjednik te kompanije Rajko Dukić.

Pored važećih zakona u Republici Srpskoj u kompaniji Boksit Milići izmišljaju nova pravila. Tako su radnike obavijestili da će im bolovanje u slučaju zaraze virusom korona biti računato kao godišnji odmor ili im neće biti plaćeno odsustvo ukoliko su već iskoristili godišnji odmor. Oni koji završe u izolaciji jer su bili u kontaktu sa oboljelima mogu računati na pola plate za vrijeme izolacije ukoliko nemaju godišnji odmor.

U ovoj kompaniji, očigledno ne mare za zakon već radnicima prijete i disciplinskim postupcima.

Nismo uspjeli stupiti u kontakt sa predstavnicima sindikata radnika a u Sindikatu metalaca i rudara rekli su nam da je Sindikat Boksita napustio taj sindikat. U kompaniji Boksit nisu željeli ništa da komentarišu. Kažu da su sve rekli u saopštenju na stranici kompanije.

U banjalučkom Centru za ljudska prava napominju da je jasno da se radi o kršenju zakona. Jasno je šta je bolovanje, da bolovanje ne može biti godišnji odmor i jasno se zna kolika je nadoknada za bolovanje u Republici Srpskoj kažu u Centru za ljudska prava.

Pravila o bolovanju u ovoj kompaniji, objavljeno je na sajtu te kompanije, važe od 1 oktobra.

Iz inspektorata Republike Srpske potvrdili su nam da im se do sada nisu obraćali radnici kompanije Boksit. Oni napominju da je iznos plate koji radnici primaju dok su na bolovanju jasno preciziran Pravilnikom  a da je bolovanje zbog izolacije zbog zarazne bolesti takođe posebno definisano.

Izvor : BN