Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 21.11.2020.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

RTRS : Dodik će se besjedom oprostiti od blaženopočivšeg patrijarha Irineja

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovaće sutra u Hramu Svetog Save na Vračaru Svetoj zaupokojenoj liturgiji Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineji.

Dodik će se besjedom oprostiti od blaženopočivšeg patrijarha Irineja, rečeno je Srni u kabinetu predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva.

Liturgiju, koja počinje u 9.00 časova, služiće mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a sasluživaće više arhijereja i sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve /SPC/, kao i gosti iz drugih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Besjediće episkop bački Irinej, nakon čega će biti služeno opijelo.

Nakon opjela, besjedama će se oprostiti i starješina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofror Petar Lukić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpski patrijarh će potom biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

Sveti arhijerejski Sinod obavijestio je ranije sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, SPC striktno pridržavati mjera koje su zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji propisali nadelžni državni organi.

Iz tog razloga, obezbijeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i vjernike da umnože lične molitve za pokoj duše patrijarha.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je juče u Beogradu.

Izvor : RTRS

BNTV : Pobjeda u Banjaluci je uvod u promjene u Srpskoj

Pobjeda u Banjaluci uvod je u promjene u cijeloj Republici Srpskoj, uvjeren je novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

'Ova pobjeda se u Banjaluci čekala 22 godine. Za to vrijeme Banjaluka nije izrodila novo lice, ni novu politiku kao alternativu vladajućoj politici u Republici Srpskoj, zbog čega ova pobjeda nosi epitet istorijske i predstavlja uvod u promjene koje su neminovne na opštim izborima za dvije godine'', kaže Stanivuković u razgovoru za srpsku agenciju Tanjug.

Ističe da je očekivao pobjedu na lokalnim izborima u glavnom gradu Srpske, jer su, kaže, građani godinama čekali da akumulirano nezadovoljstvo politikom Milorada Dodika ''pretvore u povjerenje'' prema novom licu u politici.

Na pitanje da li su Banjalučani istovremeno glasali i protiv dosadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića, kadra iz Dodikove SNSD, i načina na koji je vodio grad, Stanivuković odgovara da je poraz Radojičića posljedica njegove vezanosti za jedan sistem, ali nedovoljne hrabrosti da se odupre sistemu koji je, kaže, godinama ucjenjivao i maltetirao građane.

Smatra da je Radojičić poražen jer je ćutao na korupciju i neodgovorno se odnosio prema nerasvjetljenim ubistvima u Banjaluci, što su građani, kaže Stanivuković, razumjeli kao saučesništvo i odobravanje.

''Radojičić se ograđivao da nema nadležnost da se bavi ubistvima, što je činjenica, ali to treba da brine onog ko vodi grad. Biću gradonačelnik koji će prevazilaziti nadležnosti, ali ne da bih se pravio važan, već zato što je moja dužnost da brinem i da druge institucije vučem za rukav, ako ne reaguju'', kaže Stanivuković.

Poruke Dodika o teškoćama sa kojima će se suočiti novoizabrani gradonačelnik, budući da u gradskom parlamentu većinu ima Dodikova SNSD, Stanivuković je, kako navodi, razumio kao prijetnje i neodgovorno ponašanje, te podsjetio da član Predsedništva BiH nema nikakve ingerencije na teritoriji Banjaluke.

''Umjesto da na toj poziciji budete državnik, prijetite sankcijama najvećem gradu u Republici Srpskoj samo zato što vam se ne dopada gradonačelnik koji je izabran'', navodi Stanivuković.

Smatra da takve prijetnje dodatno otežavaju narodu koji je, kaže, godinama opterećen ekonomskim i socijalnim problemima, trenutno i zdravstvenim, i koji još nosi ožiljke iz posljednjeg rata.

Na Dodikove poruke Stanivuković je, kaže, odgovorio "pomirljivo`` i ``otvorio vrata saradnje`` prijedlogom da načelnici i direktori preduzeća u Banjaluci, koji su dobro radili svoj posao, poslije sprovedene revizije, ostanu na funkcijama.

"Pružio sam ruku i svim odbornicima, bez obzira na stranačku pripadnost, da zajedno radimo, da ne gledaju Banjaluku samo kroz mene, nego kroz sve nas zajedno. Spreman sam i da nastavimo kvalitetne projekte, a ima ih, koje je započeo Radojičić'', kaže Stanivuković.

On, međutim, kritikuje prethodnu vlast da nema rezultata u privredi, dovođenju investicija, otvaranju novih radnih mjesta, što će, najavljuje, biti prioriteti nove gradske uprave kroz regionalnu saradnju, prije svega sa Beogradom i Vladom Srbije.

''Srbija je posljednjih godina pomogla RS sa više od 60 miliona evra. To je budžet Banjaluke, pa onda može da se razumije koliki je značaj te pomoći'', navodi Stanivuković.

Naglašava da je nastavak saradnje i jačanja ''bratskih i prijateljskih veza'' sa Beogradom i Srbijom imperativ za svakog gradonačelnika Banjaluke.

'Zainteresovani smo da preuzmemo pozitivne prakse iz Beograda u rješavanju problema vrtića, brojnih infrastrukturnih i komunalnih problema... Ako naši odnosi mogu da se poboljšaju, a uvijek može bolje, činićemo sve napore u tom pravcu'', poručuje Stanivuković.

Na pitanje kako vidi to što je Banjaluka izabrala novo, mlado lice za gradonačelnika, dok će Sarajevo, po svemu sudeći, voditi Bogić Bogićević, visoki funkcioner iz bivše SFRJ, Stanivuković odgovara da budućnost nije u mladim, već poštenim ljudima, da on pristaje jedino na podjelu na poštene i nepoštene političare i da je to ključno za oba grada.

''Ne bih nikom zamjerao zbog godina, ne opravdavam ni ako se meni zamjera. Godine ne treba da budu determinanta onoga što mogu da uradim, a mlad čovjek može mnogo toga, što ću i dokazati. Ali, i ljudi sa 50, 60 ili 70 godina mogu da imaju nevjerovatno energiju, vidjelo smo to na primjeru američkih izbora'', ukazuje Stanivuković.

Upitan za dalje ambicije u politici, Stanivuković kaže da se njegov politički angažman ne bi završio da je ishod izbora u Banjaluci bio drugačiji, te da će nastaviti da se bavi politikom .

''Moja želja je da stasam u državnika, a to je neko ko voli narod, dok političar brine samo o izborima. Želim da brinem o narodu i to je za mene viši cilj, životna misija. Moj stric, čije ime nosim, položio je život za RS i odatle kreće ta nit u koju je utkan moj dugoročni put i posvećenost da činim najpozitivnije za svoju otadžbinu i svoj narod'', kaže Stanivuković koji je na izborima bio kandidat Partije demokratskog progresa.

Najavljuje da će u naredne dvije godine aktivno učestvovati u političkim procesima u RS, prije svega vođenjem Banjaluke, ali i kroz afirmaciju novih lica ''za nove pobjede'' na opštim izborima za dvije godine.

Na konstataciju da pojedini analitičari prave analogiju između njega i crnogorskog političara Dritana Abazovića, Stanivuković odgovara da su im zajedničcki mladost, polet i zanos i to što su se u teškim, ali različitim uslovima, borili protiv ``sličnih diktatorskih sistema``.

Za Abazovića kaže da je pošten čovek koji nije spreman na neprincipijelne dogovore zarad funkcije u čemu su, kaže Stanivuković, takođe slični.

''Međutim, kada se dublje u analizira, vide se razlike među nama, prije svega, ideološke. Iako je obojici čovjek središte politike, moj naglasak je na rodoljublju i patriotizmu, dok tih emocija i izražajnosti skoro da nema kod Dritana, koji je potpuno građanski opredjeljen'', objašanjava Stanivuković.

Ističe da će pružiti ruku saradnje svakom kvalitetnom mladom čovekom, ne gledajući potencijalne razlike - stranačke, verske, nacionalne ili državne.

''Želim da gradim mostove koji će Banjaluku spajati sa svakim gradom u Republici Srpskkoj i BiH, u našoj matici Srbiji, ali i šire, sa Zagrebom, Ljubljanom, Podgoricom. . .

Izvor : BN