Komparacija TOP vijesti RTRS - BNTV 24.11.2020.

Danas imamo podjeljeno društvo po gotovo svakom pitanju. Ako sagledamo malo širu sliku i uzmemo u obzir uticaj najgledanijih medija to ništa nije čudno.Potrudićemo se da vam svakodnevno pokažemo koje su to bitne informacije na najglednijim medijima u zemlji. Samim tim imaćemo širi sliku o tome postoje li nezavisni i neprsitrasni mediji u BiH.

 

RTRS : Republika Srpska, a i pola FBiH želi da Incko ode

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva Bih Milorad Dodik izjavio je večeras da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

- Dejtonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata - rekao je Dodik.

Naveo je da BiH po Ustavu pripada samo ono što joj je izričito dato, a da sve ostalo pripada entitetima, te da bi to trebalo da zna i Incko koji, kako je naveo, nije zadužen da tumači Ustav, ali da se neovlašteno petlja u tumačenja mnogo čega u BiH.
- Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje - dodao je Dodik.

Istakao je da je BiH složena zajednica koja se kroz Dejton oslanjala na ono što se primjenjivalo i u SAD.

- Visoki predstavnici su promijenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun, je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka - poručio je Dodik.

Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Savjet za implementaciju mira.
- Taj savjet je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone - istakao je Dodik i dodao da međunarodni nivo nije uveo visokog predstavnika već da ga je uveo Aneks 10.

Dodik je poručio je da je mir ključna riječ ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

- Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Incko ne može da sprečava investicije - kaže Dodik.

Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

- Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod - poručio je Dodik.

Dodik je istakao da želi BiH sastavljenu iz dva entiteta i tri naroda.
- Ukoliko to nije moguće, niko nam neće zabraniti da sanjamo svoju slobodu - naglasio je Dodik.

Dodik je naglasio da u svemu što je rekao i danas i ranije, Incko pokazuje da mrzi Srbe i da "ili je plaćen za to ili je zaista ubijeđen da tako treba da bude".

- Govorio je i danas o tome i želim da se osvrnem na to, jer sam mislio sam da je ovo mjesto za dostojanstven razgovor. Incko, koji zloupotrebljava govornicu govori u ime bošnjačkog naroda, ne govori u ime ljudi ovde, niti u ime Dejtonskog sporazuma - rekao je Dodik.

Dodik je Incka upitao da li zna da je on predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Ja kao predsjedavajući Predsjedništva nisam zaprimio nijedan zahtjev o tome da se Predsjedništvo izjasni u ovoj situaciji i zato samo mogu mogu reći da o tome nema stav Predsjedništva i vi niste čovjek koji tumači Predsjedništvo, ja vam to nikad neću dozvoliti - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je on taj koji kao predsjedavajući tumači stvavove Predsjedništva, e ne Incko "svojim lažima pred ovako visokim tijelom".

Izvor: RTRS/SRNA

BNTV : Mijenja zakon da bi razvlastio gradonačelnike Banjaluke i Bijeljine

– Ono što je Milorad Dodik najavio nakon što je izgubio gradonačelnike u Banjaluci i Bijeljini, biće i učinjeno. Vlast u Republici Srpskoj uveliko radi na izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi sa kojima će ulogu onih kojima je narod ukazao povjerenje, a koji pritom nisu članovi SNSD-a, svesti na minimum, potvrđeno je za CAPITAL iz nekoliko izvora.

Već na narednom zasijedanju Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 1. decembar ove izmjene po hitnom postupku bi se trebale naći pred poslanicima.

“Zakon se mijenja u dijelu nadležnosti gradonačelnika, gdje se ide u pravcu da njegova funkcija bude protokolarna i da on minimalno odlučuje o procesima u gradu. Funkciju gradonačelnika preuzeće gradski menadžer koji će sa prijedlozima ići pred skupštinu”, kazao je izvor CAPITAL-a.

Dodao je i kako je izmjenama planirano da gradonačelnik više ne može predlagati načelnike odjeljenja.

“Izmjene ovog zakona glavna su preokupacija Vlade Srpske ovih dana. Nakon radnog vremena ostaje se satima kako bi se na njemu radilo”, kaže naš izvor.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je, nakon što su objelodanjeni rezultati izbora, kako će se putem izmjena određenih dokumenata tražiti način da se u Banjaluci i Bijeljini ovlada svim elementima upravljanja kako bi ove lokalne zajednice nesmetano funkcionisale.

Novoizabranog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i Bijeljine Ljubišu Petrovića Dodik je ocijenio kao smetnju, isključivši bilo kakav oblik saradnje sa skupštinskom većinom koju njegova stranka ima u oba grada.

“Usput da vam kažem, bez obzira koliko bilo arogantno ili ne, ukoliko nešto ostane van nadležnosti skupštine promjenićemo i zakon i statut i to staviti pod nadležnost skupštine”, kazao je tada vidno uznemireni Dodik.

Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske definiše poslove i rad lokalne samouprave, međusobne odnose skupštine i gradonačelnika/načelnika, imovinu i finansiranje, odnose republičkih organa i organa jedinice lokalne samouprave te brojne druge stvari.

Podsjećamo, SNSD se ne libi da po svojoj mjeri i u svoju korist prilagođava pojedine zakone. Tako su preko Narodne skupštine RS u prvom dijelu ove godine progurali Zakon o gradu Istočno Sarajevo, a kojim se gradonačelnik bira neposredno, a ne indirektno preko Skupštine grada.

Do izmjene zakona, svog gradonačelnika Istočnog Sarajeva imala je opozicija na nivou Srpske, da bi nakon 15. novembra mandat u direktnom izboru osvojio Ljubiša Ćosić (SNSD).

Izvor : BN/Capital